Your browser does not support JavaScript!

Konsolidace

Dobrý den pane Mládku,
rozhodně se nenechte rušit o víkendu.

Máme situaci, kdy Společnost C je vlastněná Společností A a B s poměrem 50:50
- společnost A má 50% akcií s hlasovacím právem + jeden její ředitel je i ředitelem společnosti C
- společnost B má 50% akcií bez hlasovacího práva + dva její ředitelé jsou řediteli společnosti C

takže společnost A má převahu na úrovni akcionářů a společnost B má převahu na úrovni ředitelů.

Uvažuji správně, když si myslím, že v rámci konsolidace by společnost A měla konsolidovat společnost C jako dceru (plnou metodou) a společnost B by ji měla konsolidovat equity metodou?

Děkuji moc a přeji pěkný den,
Katka

Dobry den Katko,

No, podle IFRS 10.11 se ma zvazit kdo ma "moc". Mne se tedy zda, ze moc ma B. Dva mohou prehlasovat jednoho. Takze B by mela konsolidovat  Ale, pokud by ten jeden mohl, na zaklade tech 100% hlasovacich prav, prehlasovat ty dva, pak by to bylo opacne. Hlavni je, kdo tam skutecne rozhoduje. Pokud A, konsoliduje A. Pokud B, konsoliduje B. Zbytek jsou jen formality.

Vam take

RM

Děkuji moc pane Mládku.
To jsem taky našla, že je to podle “moci” - akorát v reálu rozhodují převážně dva ředitelé (jeden z Acka a jeden z Bcka). Děcka to takhle vymysleli schválně - jedna společnost má převahu na úrovni ředitelů a jedna na úrovni akcionářů. To aby se nehádali, že někdo má převahu :D Akorát těma specialitkama mi to nikdy neusnadňují.

Už nevím, kde jsem to přesně viděla….Ale bylo tam řečeno, že “moc” je určená taky tím, že z toho daná společnost má nějaký příjem/prospěch. Takže nemohlo by být také tohle kritérium pro určení “moci”? Pak by konsolidace padla na společnost A.

Děkuji moc a přeji pěkný den,
Katka

Ano, je to tak. A pokud by ten finacnni prospech byly dividendy, nebylo by co resit. Kdyz A ma 100% hlasu (a C je klasicka evropska spolecnost), A rozhoduje o dividendach, a proto A konsoliduje. Ale bohuzel, IFRS 10.10 rika: An investor has power over an investee when the investor has existing rights that give it the current ability to direct the relevant activities, ie the activities that significantly affect the investee’s returns.

Zde se tedy nejedna o dividendy, ale o vysledek hospodareni. Proto je nutne zvazit ,ktera strana dominuje, napriklad pri uzavirani dohod se zakazniky, kdo ma vetsi vliv na vyber dodavatelu ci zamestnancu, nebo kdo rozhoduje o pripadnych pujckach, atd. Pak se aplikuje IFRS 10.13: If two or more investors each have existing rights that give them the unilateral ability to direct different relevant activities, the investor that has the current ability to direct the activities that most significantly affect the returns of the investee has power over the investee.

Napriklad, pokud by reditele z B mohli smerovat zakazky predrazenym dodavatelum navzdory protestum reditele z A, B ma vetsi moc.

Ale klicove slovo zde je to unilateral. Pokud se ty strany musely nakonec domluvit, nejspis by se jednalo o joint control (IFRS 11.10) a tedy joint arrangement. Pak by se zvazilo, jaky joint arrangement, zda joint operation (IFRS 11.15) ,nebo joint venture (IFRS 11.16). To urcuji zavazky. Pokud by A nebo B, nebo A a B rucily za zavazky C, je to joint operation. Pokud by C rucilo za vlastni zavazky, je to joint venture. 

Pokud se jedna o joint operation (a jak A, a tak i B by rucily za zavazky), obe by konsolidovaly svou pomernou cast (IFRS 11.20).

Pokud se jedna o joint venture, ani A ani B by nekonsolidovaly. Obe by pouzily equity method  (IFRS 11.24).

Vam take,

RM

Dobrý den pane Mládku,
opožděně moc děkuji za odpověď.
Ještě jsem trochu pátrala a smlouvy musí vždy podepisovat dva ředitelé (jeden z A a druhý z B), jinak se smlouvy dají napadnout a nejsou platné. Společnost C je normální evropské Ltd., takže ručí samo za své závazky a akcionáři ručí maximálně do výše jejich podílu na základním kapitálu (ten je pro A i B stejný).
Chápu to správně, že by se tedy jednalo o joint venture?

Děkuji moc a přeji pěkný víkend,
Katka

Dobry den Katko,

ano. Mne se to zda byt JV.

Vam take

RM

 

Přidat komentář